”Fokuset är inte att utbilda NHL-proffs”

457 stycken, så många barn är en del av Malmö Redhawks barn och ungdomsverksamhet. Redhawks är en klubb som de senaste åren arbetat aktivt med att stärka denna verksamhet och få fler barn och unga att upptäcka glädjen med ishockey. Sportchef Björn Liljander berättar mer i denna längre intervju. 

Hur ser det övergripande arbetet med Malmö Redhawks ungdomsverksamhet ut? 

Vi har en röd tråd för hela vår verksamhet som sträcker sig ända från skridskoskolan upp till A–laget. Det finns en utarbetat mall som handlar om vad ledare och spelare ska genomföra i de olika åldrarna. Hos de yngre barnen handlar det framför allt om att ha en hög aktivitet. Vi vill att barnen ska röra på sig så mycket som möjligt och även göra många olika moment. Fokus ligger på att de ska ha kul och känna sig delaktiga. 

Idag är 457 barn registrerade i klubben från skridskoskolan upp till U15. Varför tror du att den siffran är så hög? 

Under pandemin trodde vi att klubben skulle tappa många spelare, men faktum är att det blev precis tvärtom vilket resulterade i en jättestor tillväxt. Personligen tror jag att det handlar om hela paketeringen kring ishockey. I många andra sporter kan man cykla till träningen ombytt och klar, men i ishockey krävs det att man lägger ner mer tid tillsammans. Man byter om tillsammans, umgås på isen tillsammans och återsamlas i omklädningsrummet efter tillsammans. Det är mycket runtom själva kärnverksamhet som jag tror skapar en stark vi-känsla som gör att många vill komma tillbaka. 

Malmo-redhawks-ungdomar

Tränare är en viktig del av ungdomsverksamheten. Hur jobbar Redhawks med tränarna? 

Vi har en värdegrundsutbildning som alla våra ledare får gå och som vi arbetar mycket med. Sedan handlar det mycket om att ledarna vågar bjuda på sig själva och verkligen sprider glädje på träningarna. Att de är duktiga på att bekräfta barnen, att de tilltalar dem med deras namn och verkligen engagerar sig i deras utveckling.

De flesta av ungdomsledarna engagerar sig ideellt. Är det svårt att hitta personer som vill vara ledare?

De allra flesta människorna idag har ont om tid, och det tar mycket tid att vara ledare. Men de som verkligen är dedikerade får mycket tillbaka i form av både energi och glädje. Det är viktigt att komma ihåg att kraven på både idrottsföreningar och ledare har ökat, vilket gör att engagemanget tar mycket tid. Jag beundrar verkligen våra ungdomsledare som kanske inte får mycket tillbaka i kronor och ören, men desto mer i minnen och upplevelser.

New call-to-action

Inom ungdomsidrotten pratas det mycket om toppning. Hur gör ni i Malmö Redhawks för att minska selekteringen och ge alla spelare lika mycket istid?

Vi försöker se till att alla blir kallade till matcher och får lika mycket tid på isen. I de lägre åldrarna är det enklare eftersom hela laget byter vid särskilda avblåsningar, men för de äldre gäller det att vara mer noggrann. Det är viktigt att komma ihåg att den inte alltid är de som presterar bäst i unga år som blir bäst i slutändan. Alla utvecklas under olika lång tid och på olika sätt. Fokuset är inte att utbilda NHL-proffs utan att driva utveckling och att få dem att tycka att ishockey är roligt.

En målsättning med er ungdomsverksamhet är att så många spelare som möjligt ska ta klivet upp i A-laget. Hur ser det arbetet ut?

Under den gångna säsongen har vi haft nio spelare i vårt A-lag som kommit från vårt hockeygymnasium och dessutom fyra spelare som har Malmö Redhawks som moderklubb, siffror som jag tror att få SHL-lag kan mäta sig med. Att ge fler ungdomsspelare möjligheten att ta klivet upp till A-laget är något som vi jobbar aktivt med och som kommer att ge resultat över tid. Sedan handlar det inte bara om få spelare att ta klivet upp, även ledare ska ha möjlighet att växa och klättra bland lagen, här är vår huvudtränare Tomas Kollar ett väldigt bra exempel.

Avslutningsvis, hur ser det framtida arbetet med ungdomsverksamheten ut?

Vi ska fortsätta att jobba aktivt med vårt värdegrundsarbete och utveckla det. Vi ska även fortbilda våra ledare genom bland annat fler internutbildningar så att de har mer kunskap både på och utanför isen. Sedan ska vi också försöka öka utbytet mellan lagen och dra nytta av varandras kompetens. Sammantaget är detta ett ständigt pågående arbete som ska fortsätta bygga vår härliga vi-känsla både bland spelare och ledare. 

Vill du veta mer om Malmö Redhawks arbete med ungdomsverksamheten?
Läs mer här!

Tillbaka till bloggen

Liknande artiklar

Historien om Hawkan – så blev maskoten en naturlig del av Malmö Redhawks

Stor, mjuk och röd. Malmö Redhawks maskot Hawkan har många kännetecken och varit en naturlig del av...

Samarbete som förbättrar kulturen i omklädningsrummet

Sedan två år tillbaka samarbetar Malmö Redhawks med den ideella organisationen Locker Room Talk som...

Han sköter alla samhällsengagemang – möt Carl Söderling

Malmö Redhawks är en av få SHL-klubbar som har en heltidsanställd som jobbar enbart med...