Hälsosam Ungdom - ett sätt för våra partners att bidra till en bättre värld

Det pratas mycket om att ungdomar idag rör sig allt mindre. De blir sittande framför datorn eller med näsan i mobilen. En utveckling som i förlängningen kan leda till sämre hälsa. Men vad ska man då göra för att vända utvecklingen och få ungdomar mer fysiskt aktiva? Ett sätt kan vara att sänka tröskeln och göra det lättare – vilket är idén bakom Malmö Redhawks projekt Hälsosam Ungdom.

– Syftet med Hälsosam Ungdom är att få fler ungdomar i rörelse och sänka trösklarna för att komma in i idrotten, säger Carl Söderling, Ansvarig Samhällsengagemang på Malmö Redhawks. Statistiken visar att allt fler ungdomar idag sitter stilla och rör sig allt mindre. Det finns givetvis olika skäl till det, vissa vill inte röra på sig men andra har helt enkelt inte möjlighet.

Hälsosam Ungdom samarbetar med Skolidrottsförbundet Skåne och planen är att arbeta med 15 skolidrottsföreningar i Malmö, Vellinge, Lomma, Svedala, Lund och Eslöv. Projektet består av två delar, där en del är att Malmö Redhawks köper in idrottsmateriel till föreningarna som de kan använda. Den andra delen är att spelarna gör besök ute på skolorna för att inspirera och motivera ungdomarna till att börja röra på sig.

Skolidrottsföreningarna är en viktig aktör

Skolidrottsföreningarna erbjuder gratis aktiviteter för barnen efter skoltid i en miljö som de redan trivs och känner sig trygga i. En av de bärande idéerna i projektet Hälsosam Ungdom är därför att Redhawks möter dem i denna miljö snarare än att ungdomarna ska komma till Malmö Arena.

– Jag tror skolidrottsföreningarna är en viktig del i lösningen för att öka den fysiska aktiviteten bland barn och ungdomar i samhället, menar Carl Söderling. Där är de redan i en miljö de är vana att vistas i och det kostar ingenting. Närheten är också en viktig faktor för det gör att steget att gå med inte blir så stort. Genom Hälsosam Ungdom kan vi ge föreningarna ännu fler aktiviteter och kanske en push framåt. Erbjuda dem en happening som kan locka fler att delta.

Ledarskapsutveckling för unga

En annan del av Hälsosam Ungdom handlar om att utveckla ungas ledarskap. Många av föreningarna leds av ungdomar som är mellan 12 och 15 år. 

– Genom att vi genomför ledarskapsutbildningar med dem får de kunskaper som de kan använda sig av i framtiden, både inom idrottsvärlden och i samhället i stort. Undervisningsmaterialet bygger bland annat på intervjuer med vår tränare och våra kaptener, där de beskriver hur de ser på ledarskap och vilka tips och råd de vill ge unga ledare.  

Planen är att även bjuda in föreningarna till en av Redhawks hemmamatcher och låta ungdomsledarna träffa tränarna innan matchen för att kunna ställa frågor och diskutera ledarskap. Fram emot våren och skolavslutningarna planeras även vänskapsturnering i landhockey eller innebandy tillsammans med de 15 föreningarna.

New call-to-action

Positiv respons från partners och föreningar

Arbetet med Hälsosam Ungdom tvingades pausa förra säsongen på grund av pandemin, men i höst startar allt upp igen.

– Vi har fått bra respons, tre nya företag har gått in och blivit officiella samarbetspartners, berättar Carl Söderling. Förutom RSA är nu även Malmö Ställningsservice, Super Däck och Trelleborg AB, genom sitt initiativ Trelleborg SportsClub, huvudpartners till Hälsosam Ungdom. Även intresset bland föreningarna har ökat, tidigare var det sju föreningar, nu i höst samarbetar vi med 15. Skolidrottsförbundet Skåne är mycket positiva till samarbetet och de föreningar som var med innan pandemin har sett ett stort värde. Dels för att det blir en rolig grej för dem, dels för att de kunnat attrahera fler medlemmar.

Ett givande sätt för partners att bidra

För företagen innebär partnerskapet, förutom att de stöttar en viktig verksamhet, att de får ett exponeringsvärde där de syns i ett sammanhang med gott syfte. Bland annat exponeras de på bilen spelarna kör runt i när de besöker föreningarna, på västarna som används för att dela upp i olika lag och på Redhawks hemsida. De får även spela in en marknadsföringsvideo där de berättar varför de tycker att det är viktigt att stötta detta.

– Samhällsengagemang blir allt viktigare för många företag och det ställer högre krav på oss att engagera oss, säger Carl Söderling. Våra partners tycker att det är bra om vi vinner SM-guld men de vill även att vi ska ha en bredare verksamhet och ta ett aktivt samhällsansvar. Samtidigt måste det vara lätt för våra partners att använda sig av sponsringen i sin egen marknadsföring. Därför erbjuder vi ett nyckelfärdigt paket där vi står för allt inklusive att producera marknadsföringsfilmen. Hälsosam Ungdom är ett färdigt och fungerande projekt som det är enkelt för ett företag att engagera sig i.

Är du också intresserad av att stötta projektet Hälsosam Ungdom?

Kontakta Carl Söderling, Ansvarig Samhällsengagemang #MerÄnHockey
carl.soderling@malmoredhawks.com

Tillbaka till bloggen

Liknande artiklar

Climat80 har gått från rinkreklam till socialt engagemang

”Efterhand har vårt partnerskap utvecklats alltmer mot att bli en del av vårt CSR-arbete” säger...

Malmö Redhawks vill minska segregationen med ny mötesplats

I höst lanserar Malmö Redhawks ett helt nytt program under flaggen för sitt samhällsengagemang –...

Lyckad första säsong av Mötesplatsen

I höstas drog Malmö Redhawks samhällsengagemang Mötesplatsen i gång. En plats där ungdomar kan...