Historien om Hawkan – så blev maskoten en naturlig del av Malmö Redhawks

Stor, mjuk och röd. Malmö Redhawks maskot Hawkan har många kännetecken och varit en naturlig del av matchupplevelsen på Malmö Arena i tolv säsonger nu. Men hur väcktes egentligen idén om att ha en dansglad hök som maskot? Vi har tagit reda på historien. 

Året är 2011 och Malmö Redhawks befinner sig i en föränderlig fas. Spelet i Hockeyallsvenskan går sådär och intresset för klubben är svalt. Marcus Larsson, då matchengagemangsansvarig, får i uppgift att utveckla klubbens matchupplevelse. Vad, i både stort och smått, kan göras för att locka fler människor till arenan och öka intresset för Malmö Redhawks?

Tankar på en maskot

Under tidigare år har klubben diskuterat att skaffa en maskot men på grund av begränsade resurser har rätt tillfälle aldrig uppstått. Marcus tar upp den tidigare tanken och klurar vidare på idén om en maskot. En glad och härlig figur med fluffig päls likt dem som så länge synts på olika håll i NHL. Marcus kollegor hakar på idén och snart är arbetet i gång. Malmö Redhawks klubbmärke skickas över till ett dräktföretag i Kanada och inom bara några veckor är den första skissen klar.

”Den firman gjorde de flesta dräkterna till maskotarna i NHL och NFL, och de fattade snabbt vad vi ville ha. De tog helt enkelt vår logga och förkroppsligade den”, säger Marcus.

hockeynsdag

Namnet utses

I samband med att dräkten tillverkas i Kanada, pågår också ett intensivt arbete på hemmaplan. Arbetsgruppen funderar nämligen på namnet till den nya maskoten. Frågan går ut till fansen och namnförslagen haglar in. Till slut återstår fem namn som fansen får rösta om och resultatet blir: Hawkan.

”Det som var extra kul med namnet Hawkan var att vår materialförvaltare på den tiden hette Håkan. Han var väldigt omtyckt och betydelsefull för klubben vilket gjorde namnet extra passande”

Hawkan gör en minnesvärd entré

Fredagen den 16 september 2011 anländer ett stort, välemballerat paket från Kanada till Malmö Arena. I paketet fanns den första Hawkan-dräkten. Tre dagar senare, under hemmamatchen mot Bofors, är det äntligen dags för Hawkan att göra entré på isen i Malmö Arena – och vilken entré det blir.

”Som en kul grej skulle vår speaker som vi hade då, Cornelius Löfmark, spänna på Hawkan hans ’skor’ som sitter som ett tyg ovanpå skridskorna. Cornelius missuppfattade dock konstruktionen och tyget hamnar i stället under skridskenorna vilket gör att Hawkan halkar när han ska ta sina första skär. Det hela blir vansinnigt roligt när han inte kan ta sig fram på isen”

Trots den något kaosartade inledningen tar Hawkans karriär fort fart. Genom det återkommande konceptet ”Hawkans hockeyskola”, tar maskoten snabbt en plats i publikens hjärtan och blir snart en självklar del av Malmö Redhawks. 

New call-to-action

Populär hos barnen

Idag har det gått över tolv säsonger sedan Hawkan tog sina första, om än något skakiga skär inne på Malmö Arena. Marcus Larsson är väldigt nöjd över hur maskoten har tagits emot och utvecklats.

”Tanken från början har alltid varit att Hawkan ska vara en naturlig del av våra matcharrangemang och göra hockey roligare för alla. Något jag verkligen tycker att vi har lyckats med”

Speciellt populär har Hawkan blivit hos klubbens allra yngsta supportrar som under matcherna ständigt flockas runt hans ben. Extra mycket fart blir det under låten ”Surfin' Bird” när Hawkan, tillsammans med publiken, dansar sin alldeles egna signaturdans. 

”Hawkan har verkligen blivit barnens maskot och för många av dem har han blivit det roliga med att gå på hockey. Han har varit på varje match sedan start och jag tror att vi har sålt över 4 000 Hawkan mjukisdjur”

Planer för framtiden

Marcus förhoppning är Hawkan ska fortsätta leva sitt glada och fartfyllda liv i minst elva år till och vad som händer under de åren, det återstår att se.

”Hawkan har stor potential och vi har massa roliga planer. Vi får helt enkelt se vad som händer i framtiden”, avslutar Marcus hemlighetsfullt. 

Tillbaka till bloggen

Liknande artiklar

Malmö Redhawks samhällsengagemang sticker ut i SHL

Malmö Redhawks är en av de SHL-klubbar som har mest fokus på samhällsengagemang. Genom olika...

Så viktig är arenan för hockeyn

En tydlig gemensam nämnare för Sveriges bästa ishockeylag är att samtliga har en riktigt bra arena....

Digitalt ekosystem sprider kunskap om CSR och engagerar nya partners

Under hashtaggen #MerÄnHockey arbetar Malmö Redhawks sedan länge med olika initiativ och projekt...