Lyckad första säsong av Mötesplatsen

I höstas drog Malmö Redhawks samhällsengagemang Mötesplatsen i gång. En plats där ungdomar kan mötas för fysträning och diskussion. Programmet har pågått i drygt ett halvår och ansvarige Carl Söderling är nöjd med utfallet: ”Det har funkat bra och varit väldigt uppskattat av ungdomarna som verkligen öppnat upp och vågat ta plats”

Det var i somras som Malmö Redhawks meddelade att de tillsammans med Fryshuset och studenter ifrån Malmö Universitet skulle starta upp ett nytt samhällsengagemang – Mötesplatsen. 

Mötesplatsens första träff hölls den 24 oktober och på plats fanns ett stort antal ungdomar från både Malmö Universitet och Fryshuset. Allt eftersom träffarna fortgått har en kärngrupp bestående av 10–15 personer bildats som kontinuerligt träffats inom ramarna för Mötesplatsen.

Inleds med gympass – avslutas med diskussionssamtal

Mötesplatsens träffar hålls på måndagskvällar och inleds alltid med ett gympass som Freddie Sjögren, ansvarig för Malmö Redhawks Performance Team, regelbundet tar fram till deltagarna. Efter det timmeslånga träningspasset byter deltagarna om för att sedan mötas upp i en av Malmö Arenas loger för fika och diskussionssamtal. Samtalsämnena varierar, men till en början handlade de flesta diskussionerna om träning. Carl Söderling om samtalen:

”I början var deltagarna intresserade av att lära sig mer om träning. Freddie var med i första samtalen och pratade om vad man ska tänka på när man tränar, alltifrån hur man ska äta till hur man ska sova och återhämta sig.

Men så i takt med att Mötesplatsen har fortlöpt har också antalet diskussionsämnen utökats och fördjupats för att under vintern beröra djupare samtalsämnen såsom fördomar och relationer.

”Det har varit väldigt bra samtal, flera av deltagarna har verkligen öppnat upp sig och vågat dela med sig av sig själva och sina idéer. Det känns bra att vi på så kort tid har lyckats skapa ett sådant öppet klimat”, fortsätter Carl.

Malmo Redhawks Motesplatsen traning

Positiva deltagare och arrangörer

Även deltagarna är nöjda med Mötesplatsen och studenten Luigi Cardasco från Malmö Universitet berättar att programmet gett honom möjlighet att lära känna nya människor med annan bakgrund. Han berättar även att samtalen och träningspassen har varit mycket givande. 

”Samtalen vi har haft har alltid varit roliga och berikande, och jag kommer att behålla kontakten med alla även efter programmet är slut. Sen är det även ett plus att vi kan använda gymmet och få professionell hjälp i vår träning, det är ett väldigt proffsigt bemötande. Jag skulle verkligen rekommendera programmet för den som vill utmana sig själv och utvecklas", säger Luigi Cardasco.

Också Fryshuset, som är en av programmets arrangörer, är nöjd med den första säsongen av Mötesplatsen.

"I en träningsgemenskap finns det inga klasskillnader. Din hudfärg eller etnicitet har ingen betydelse, allt handlar om hur du presterar som människa och det skapar en värdighet i gruppen", säger Idriss Mohamod, projektledare på Fryshuset.

New call-to-action

Mötesplatsen fortsätter 2023

Mötesplatsen ska fortsätta även under 2023 och årets första träff är planerad till den 30 januari. Upplägget kommer att vara detsamma och Carl hoppas att ännu fler ungdomar hittar till Mötesplatsen i år.

”Vi har plats för ännu fler deltagare, så jag hoppas att fler tar chansen att vara med på våra träffar. Vi vill att gruppen ska bestå av en blandning av både studenter och ungdomar från Fryshuset”

Ytterligare samarbete med Fryshuset planeras

Utöver Mötesplatsen så har Redhawks samarbetat med Fryshuset på andra sätt under 2022. Bland annat så deltog huvudtränare Tomas Kollar i ett panelsamtal på Fryshuset tillsammans med Ariana FC:s sportchef Omid Hushmand under december. Under samtalet pratade Tomas och Omid, som båda har invandrarbakgrund, om sin livsresa och om hur de har tagit sig fram med hjälp av motivation och starkt ledarskap.

Tanken är Malmö Redhawks under 2023 ska fortsätta att utveckla sitt samarbete med Fryshuset och arrangera fler gemensamma aktivitet. Redan nu planeras det för en skridskoskola på sportlovet för Fryshuset yngre ungdomar.

”Fryshuset bedriver ett viktigt arbete som vi i Malmö Redhawks gärna vill vara en del av. Tillsammans har vi möjlighet att skapa ett mer inkluderande och positivt Malmö”, avslutar Carl.

Vill du veta mer om Mötesplatsen?

Kontakta Carl Söderling, Ansvarig Samhällsengagemang #MerÄnHockey

carl.soderling@malmoredhawks.com

 

Tillbaka till bloggen

Liknande artiklar

Malmö Redhawks vill minska segregationen med ny mötesplats

I höst lanserar Malmö Redhawks ett helt nytt program under flaggen för sitt samhällsengagemang –...

Hälsosam Ungdom - ett sätt för våra partners att bidra till en bättre värld

Det pratas mycket om att ungdomar idag rör sig allt mindre. De blir sittande framför datorn eller...

”Att spendera tid på Malmö Arena är fantastiskt”

Även om det är många företag som har loger hos Malmö Redhawks så är det ett fåtal som använder dem...