Malmö Redhawks drivande i det nya hockeyhögstadiet

I augusti öppnas dörrarna till Malmös nya hockeyhögstadium. Malmö Idrottsgrundskola, har med hjälp av kompetens från Malmö Redhawks, startat upp en högstadieutbildning med hockeyprofil.

Malmö Idrottgrundskola, belägen på Stadionområdet i Malmö, är en 7–9 skola med tydlig idrottsprofil. Högstadiet har 300 elever och hela 14 idrottsprofiler, där ibland fotboll, basket och karate. Nyligen utökades högstadiet med ytterligare en idrottsprofil – nämligen hockey.

Första i Malmö

Högstadieutbildningen med inriktning hockey är den första i sitt slag i Malmö och i hela Sverige finns bara ett mindre antal högstadier med renodlade hockeyprofiler. I utbildningen ingår fyra tillfällen med schemalagd hockeyutbildning varje vecka och på Malmö Idrottsgrundskola kommer det att vara coacher från Malmö Redhawks som håller i undervisningen. Förutom fysisk träning både på och utanför isen, ingår också olika föreläsningstillfällen där undervisningen fokuserar på bland annat kost, träningslära och taktik.

”Eftersom vi har liknande upplägg med våra tränare på Malmö idrottsgymnasium, föll det sig naturligt att vi fick frågan om att ha ett likartat upplägg även här. Vi har fått många goda vitsord om skolan och de elever som utövar andra sporter på skolan har höga betyg vilket tyder på att allt fungerar väldigt bra”, säger Tom Kellheim, ordförande för Malmö Redhawks ungdomssektion.

New call-to-action

18 elever antagna

Den nya hockeyinriktningens första termin drar gång i augusti men redan i höstas skedde antagningarna. Alla elever i årkurs 6 i Skåne hade rätten att söka in till utbildningen där urvalet gjordes utifrån olika fys- och hockeytester. Totalt antogs 18 elever till den nya utbildningen.

”För oss är det viktigt att ungdomar från hela Skåne kan söka till skolan, att man inte behöver vara en Redhawkspelare för att gå här. Vi är en elitklubb som vill leda utvecklingen av hockeyn i hela Skåne och ha goda relationer med alla klubbar runt omkring”, säger Tom.

Elithockey

Tonåren är känt för att vara en hektisk tid och undersöker man statistik från Sisu och Riksidrottsförbundet syns det tydligt att antalet aktiva i föreningsidrotten minskar efter 12-årsåldern. Andra intressen lockar och för många kan det vara svårt att kombinera både skola, kompisar och sport. Att skapa högstadium och gymnasium med särskilda idrottsprofiler är ett sätt att förbättra statistiken genom att hjälpa eleverna att behålla sitt idrottsintresse och samtidigt förbereda dem för att ta steget upp i elitidrotten.

”Att bedriva träning på både högstadium och gymnasium, är en väg för oss att förbereda spelarna inför kommande elitspel men självklart också ett sätt ge dem en meningsfull och bra skolgång”, säger Tom.

Den 18e augusti är det terminsstart för den nya utbildningen och Malmö Redhawks förhoppning är att den ska ge ringar på vattnet och locka ännu fler hockeyintresserade ungdomar nästa höst.

Tillbaka till bloggen

Liknande artiklar

Carl Söderbergs önskan – bygg fler ishallar i Malmö

Bristen på ishallar gör det svårt för barn och unga att spela hockey i Malmö. Trots att intresset...

Se när Malmö Arena går från konsert till hockey – på 10 timmar

Tio timmar. Så långt tid tar det att förvandla Malmö Arena från en glittrande konsertarena till en...

VIP-erbjudande – upplev hockey från våra bästa platser

Har du alltid drömt om att få uppleva hockey från Malmö Arenas bästa platser? Nu har du chansen!...