Så mäts partnerskapen i SHL

SHL är den svenska sportliga med mest mediabevakning och under varje säsong syns hundratals logotyper på sargkanter, dräkter och hjälmar. Men vad har partnerskapen för genomslagskraft och hur mäts den? Vi har svaret.

Löpande under varje SHL-säsong görs särskilda exponeringsmätningar för att ta reda på hur mycket ligans partners syns. Mätningen som har genomförts under ett flertal år tittar närmare på synligheten i tv, print och webb, och nu senast även sociala medier, där ligan har över två miljoner följare.

Skapar en överblick

Peter Allvin har en gedigen bakgrund inom idrottsupplevelser och har under femton år jobbat med sponsring och statistik på Upplevelseinstitutet. Idag är han kommersiell chef på SHL och hans uppdrag går bland annat ut på att bevaka och koordinera de olika partnermätningarna. Enligt honom finns det en stor vinning i att regelbundet undersöka partnerskap, inte bara för ligan i stort utan även för de enskilda klubbarna.

"Sponsring och partnerskap är mångfacetterade företeelser som i många avseenden kan uppfattas svåra att mäta och förstå men här har vi hittat ett sätt som gör det tydligare. Att få ett övergripande material är bra för oss som jobbar med ligan men också för klubbarna som får en överblick över hur det ser ut för deras enskilda partners”, säger Peter Allvin, kommersiell chef på SHL.

Exponeringsmätningarna tittar bland annat på hur mycket utrymme och synlighet de olika varumärkena får i media i form av tv-tid och stillbilder. Utifrån synligheten tas också ett värde fram, så att partners tydligt kan se vad deras exponering är värd i pengar för att kunna jämföra med investeringen eller med andra partnerskap.

New call-to-action

Starkaste ligan

Mätningen innehåller också en jämförelse med andra idrottsligor i Sverige. Under förra säsongen stod det klart att SHL hade en betydligt högre synlighet än både fotbollsallsvenskan och handbollsligan.

”SHL är outstanding när det gäller exponering. Vi har en lång säsong med många matcher vilket ger en kontinuitet som är väldigt bra för ett företag som exempelvis vill ligga ”top-of-mind” i sitt segment. Ur ett räckviddsperspektiv är vi också väldigt starka med över 600 miljoner tittare bara i linjär tv per säsong.”

peter-allvin-shl

Peter Allvin är kommersiell chef på SHL och har stenkoll på partnerskap och statistik.

Mycket synlighet i tv

Det är just tv-tiden och synligheten i linjär tv som gör SHL unikt. Under säsongen görs tusentals inslag om ligan i tablålagda sportsändningar och som företag finns det här stora möjligheter att bygga varumärke genom att synas på till exempel sargen eller isen.

”Om ett nytt företag vill etablera sig på marknaden och bygga varumärkeskännedom är SHL en väldigt bra plattform att synas på. Vi har en kontinuerlig bevakning över hela landet, något som är svårt att hitta någon annanstans.”

Partnerskap utvecklas

Förutom synlighet och exponering ingår det även andra viktiga delar i ett partnerskap. Företagen är måna om att utveckla sina partnerskap och försöker hela tiden hitta nya vägar att bredda sitt samarbete.

”Det är tydligt att många partners just nu vill utveckla hållbarhetsaspekten i sina samarbeten och även jobba med att förstärka helhetsupplevelsen för målgruppen. Att de inte bara ska synas när det är matchdag utan under hela säsongen och kanske till och med innan”, avslutar Peter.

Vill du veta mer om möjligheterna att synas inom ishockeyn?
Läs mer om Redhawks partnererbjudande!

Tillbaka till bloggen

Liknande artiklar

Han sköter alla samhällsengagemang – möt Carl Söderling

Malmö Redhawks är en av få SHL-klubbar som har en heltidsanställd som jobbar enbart med...

Historien om Hawkan – så blev maskoten en naturlig del av Malmö Redhawks

Stor, mjuk och röd. Malmö Redhawks maskot Hawkan har många kännetecken och varit en naturlig del av...

Efter 30 år – guldhjältarna återförenas på isen

När Percy Nilsson ringer och beställer en återförening av guldgänget, finns det inget annat att...