Från lerig åkermark till blomstrande stadsdel. På mindre än 15 år har Hyllie förvandlats till en av Malmös viktigaste knutpunkter. Allt på grund av Percy Nilsson och hans dröm om en ny hockeyarena.
”Utan Percy hade arenan aldrig funnits. När Malmö Stad bestämde att Hyllie skulle vara ett utvecklingsområde fick Percy möjlighet att köpa marken som en garant mot att han skulle uppföra en ny multiarena som skulle bli Malmö Redhawks nya hemvist”, säger Karin Mårtensson, VD på Malmö Arena.
Karin Mårtensson är VD för Malmö Arena och hon har varit en del av projektet ända sedan starten 2007. När hon tänker tillbaka på tiden innan arenan, minns hon en helt annan miljö än den vi idag är vana att se i Hyllie.
”Hela Hyllie var bara lerig åkermark. Jag minns att det fanns ett stort cementupplag där man gjöt cement till bygget av citytunnel, men det var i princip bara det. Det och vattentornet, sedan fanns det inget mer.”
När Malmö Arena stod klart 2008 var Hyllie inte så mycket mer än bara en åker.
Under 2000-talet händer mycket i Malmö. Efter att Öresundsbron invigs 2001, påbörjas nästa projekt, citytunnel, som ska binda ihop staden med resten av kontinenten. I samband med byggnationen bestäms det även att en ny station ska uppföras – Malmö Hyllie.
Den nya tågstationen sätter nytt ljus på området som tidigare mest bestått av åkrar och det är nu dags börja fylla ut stadsdelen. Först ut är Malmö Arena och i januari 2007 tas det första spadtaget till den nya multiarenan.
Efter 18 månaders intensiv byggnation står äntligen Malmö Arena klar. En 60 000 kvadratmeter stor arena med plats för över 15 000 besökare. En imponerande samlingsplats som vid tiden för invigningen klassas som en av världens modernaste arenor.
Efter invigningen den 6 november börjar Malmö Redhawks spela sina hemmamatcher i arenan och människor från hela Skåne strömmar till Hyllie. Vid den här tiden pågår fortfarande byggnationen av citytunnel och eftersom stationen i Hyllie ännu inte är färdigställd får besökarna ta sig till arenan med bil eller via någon av evenemangsbussarna.
”Arenan hade parkeringsplatser i alla väderstreck men gångvägarna till själva arenan var inte riktigt färdiga så besökarna fick bitvis gå i lera och grus för att komma fram till entrén.”
Karin Mårtensson är vd på Malmö Arena och har varit med sedan arenan byggdes 2008.
Trots de något svårframkomliga gångvägarna uppskattar besökarna ändå den nya arenan och förutom ishockey hålls här även flera andra evenemang. Samtidigt som fler och fler Malmöbor hittar till den nya arenan fortsätter utvecklingen av stadsdelen och när den nya tågstationen invigs 2010 öppnas en helt ny värld.
”Efter stationen kom Emporia och Malmömässan, och efter det har det gått otroligt fort. Sedan man började bygga bostadshus längs Hyllie Allé har området fullständigt exploderat.”
Idag bor närmare 5 500 personer i Hyllie och stadsdelen rymmer 50 000 kvadratmeter kontor och 700 hotellrum. Planen framåt är att området ska fortsätta växa och år 2040 förväntas 25 000 personer bo i Hyllie.
Karin är glad över Hyllies förändringar och hoppas att Malmö Arena tillsammans med områdets andra aktörer kan fortsätta att hitta nya vägar för att utveckla stadsdelen som kanske inte funnits om det inte vore för Percy Nilsson.
”Arenan var katalysatorn för allt. Hade inte Percy varit så envis kring arenan så hade Hyllie kanske inte sett ut som det gör nu.”