Hockeyns dag samlade in 200 000 kronor till sjukvården i Skåne

När coronapandemin svepte in över Sverige i mars 2020 dröjde det inte länge innan SHL beslutade att den pågående säsongen inte skulle spelas klart. Malmö Redhawks målvakt Oscar Alsenfelt förvandlade den oväntade pausen till ett gyllene tillfälle. Tillsammans med målvaktstränaren Henning Sohlberg startade han initiativet #görnåttdå, som under ett år har samlat in 450 000 kronor till sjukvården i Skåne, varav 200 000 kronor under Hockeyns dag. Den imponerande berättelsen bakom #görnåttdå leder bevis på hur stort engagemang och hur mycket kärlek det finns i vårt närområde.

Oscar Alsenfelt såg två inslag på nyheterna samma kväll. Det första handlade om det skarpa läget inom vården till följd av pandemin och sjukvårdspersonalens oro inför kraftiga ökningar av antalet patienter på intensivvårdsavdelningarna. Det andra inslaget handlade om att allt fler vill träna hemma under pandemin. Oscar, som är en av SHL:s främsta målvakter och elitidrottsman sedan många år, fick idén om att publicera hemmaträningsvideos på sociala medier.

- Jag fick en idé om att dela med mig av mina egna träningspass. Som tack ville jag gärna att mina följare skulle swisha en slant, som jag sedan skulle kunna donera till sjukvården i Skåne. Min förhoppning var att de insamlade pengarna skulle räcka till att bjuda vårdpersonalen på pizza, berättar Oscar Alsenfelt.

När Oscar berättade om insamlingen för sin egen tränare, Henning Sohlberg, kom idén att utvecklas till ett ännu mer omfattande initiativ som kunde involvera andra idrottsprofiler och längre träningsprogram.

Målet: en ny respirator till SUS

Oscar och Henning tog kontakt med Region Skåne för att få veta mer om hur de skulle kunna bidra. Svaret kom snabbt – det SUS behövde mest just nu var ännu en respirator, för att öka kapaciteten att ta emot och behandla svårt coronasjuka patienter. En respirator kostar ungefär 400 000 kronor, vilket också blev målsättningen för insamlingen. Under året arbetade #görnåttdå löpande med att hitta nya metoder, kanaler och projekt för att samla in pengar.

- Jag auktionerade ut min målvaktsmask till högstbjudande. Masken är en personlig och värdefull ägodel som kan ha stort samlarvärde. Därefter hörde jag av mig till flera andra målvakter i SHL som gjorde detsamma, fortsätter Oscar.

Därefter fick initiativet ringar på vattnet och allt fler idrottsprofiler och lag från en mängd olika sporter har deltagit i insamlingen. Under hösten genomförde #görnåttdå en padelturnering tillsammans med Padel Crew i Helsingborg, där Padel Crew och Malmö Redhawks nätverk deltog. Det var ett uppskattat event som samlade in mycket pengar till den skånska sjukvården.

New call-to-action

Hockeyns dag

Årets upplaga av Hockeyns dag fick äran att avsluta den första etappen av insamlingen. Malmö Redhawks partners samlade in helt otroliga 200 800 kronor till #görnåttdå. Strax före nedsläpp i hemmamatchen mot Rögle fick Oscar och Henning motta värdechecken:

- Det var något extra att få avsluta på hemmaplan. Vi är trots allt anställda av Malmö Redhawks. Initiativet började med hockey och slutar med hockey, berättar Oscar.

Navigator var huvudpartner till årets upplaga av Hockeyns dag. Även om den sedvanliga hockeyfesten med fritt inträde och fulla läktare uteblev på grund av pandemin, förstärktes angelägenheten i insamlingen – att hjälpa vården att rädda liv. 

Bild-Hockeyns-Dag-1500px
Resultatet: en fond som hjälper vården inför nästa steg i pandemin

Efter insamlingen på Hockeyns Dag så var målet nått och initiativet #görnåtdå kunde skänka hela 450 000 kronor till Region Skåne. Under årets lopp har behoven för sjukvården förändrats. Tack och lov har antalet intensivvårdade patienter i Skåne hållits nere, vilket har gjort att regionen inte längre behöver ännu en respirator. Istället kommer pengarna att gå till en fond som möjliggör för sjukvårdspersonalen i Sverige att besöka andra vårdenheter runt om i världen för att utbyta erfarenheter och kunskap om coronapandemin. Med hjälp av utbildning och nyvunnen kompetens kommer våra läkare, sjuksköterskor och undersköterskor att vara väl förberedda inför nästa del av pandemin. Chefsläkaren och hans stab på SUS ansvarar för pengarna och återkopplar löpande om de pågående projekten. Oscar berättar mer:

- Det är viktigt för oss att få veta hur pengarna har kommit till nytta. Experterna som vi har pratat med är övertygade om att fonden kommer bidra till att rädda liv framöver. Vi vill tacka alla som har engagerat sig i #görnåttdå. Det insamlade beloppet är stort, men det allra coolaste är antalet givare. Närmare 1000 personer och företag har skänkt pengar till sjukvården och det visar hur många som vill lyfta vården och ge dem den kärlek och cred som de förtjänar.

Vad händer härnäst?

- Vi vet faktiskt inte det. Vi har en pågående dialog med Region Skåne och SUS, som har gett oss många spännande idéer. Men vi har också uppmanat utomstående att komma med egna initiativ. Nu ska vi låta den första etappen sjunka in och så ska vi spela klart säsongen, därefter bestämmer vi vad som händer härnäst, avslutar Oscar.

 

Tillbaka till bloggen

Liknande artiklar

”Arenan var katalysatorn för allt”

Från lerig åkermark till blomstrande stadsdel. På mindre än 15 år har Hyllie förvandlats till en av...

Ett affärsnätverk för dig som vill förena nytta med nöje i Malmö

Svensk Cater har varit med och stöttat Redhawks ända sedan 1992, när de gick in som medlemmar i den...

Samarbete som förbättrar kulturen i omklädningsrummet

Sedan två år tillbaka samarbetar Malmö Redhawks med den ideella organisationen Locker Room Talk som...