”Vårt stora sponsoravtal med Sparbanken Skåne gällde bara om vi lyckades värva 10 av Sveriges bästa ishockeyspelare”

Tommy Theorin var klubbdirektör i MIF under det som kallas hockeyns guldålder i Malmö. När han tillträdde 1986 spelade A-laget i division ett, men inom loppet av åtta år skulle de vinna både två SM-guld och ett EM-guld. Vi träffade Tommy för att få veta mer om hur det var att leda ett av landets främsta lag, samarbetet med Percy och vikten av ideellt engagemang i klubben.

När du tillträdde spelade ni i division 1, för att sedan bli både svenska mästare och Europamästare. Hur lyckades ni med den bedriften?

”När jag blev klubbdirektör hade klubben precis genomgått ett rejält stålbad. Ekonomin var så dålig att det sparades och gnetades i alla hörn för att komma rätt. Det var på nivån att det diskuterades huruvida spelarna skulle få ha vaxade snören på sina skridskor eller om vi kunde spara in på det. Percy var styrelseordförande och vi beslöt att det var dags att vända trenden. Vi satsade på att skapa oss en bra ekonomi och ett bra lag, så att vi kunde gå till Elitserien och vara så bra att vi nådde slutspel redan första året.

Vi gick ut hårt, trots att några i styrelsen var tveksamma till vår idé. Dessutom gick vi från relativt låg omsättning till att göra ett överskott på mer än en miljon kronor att ha med oss i bagaget säsongen före satsningen. Vi tecknade ett bra avtal med Sparbanken Skåne som gav oss sponsorpengar, men också lån och en checkkredit. Den sistnämnda använde vi oss av i endast av två månader och lånet löste vi aldrig ut. Säsongen därpå gick vi upp till Elitserien och nådde hela vägen till kvartsfinal.

1992 vann vi SM-guld, 1993 blev vi Europamästare och 1994 vann vi SM-guld igen.

Jag tror att vi lyckades för att vi hade så hängivna medarbetare. Spelarna, styrelsen, ledare, ungdomsavdelningarna – det var en stolthet att tillhöra MIF – ja, alla jobbade tillsammans! Vi fick det professionella affärslivet att förenas med den ideella verksamheten och samverka för föreningen.

Hur var det att jobba ihop med Percy?

”Vi hade ett mycket bra samarbete. Även om det hände att vi inte alltid var överens och kunde ha några tuffa fighter, så gjorde vi detta tillsammans. Percy hade och har stort affärssinne och känsla för en hel del andra saker och ting, och jag är uppvuxen inom idrotten och till viss del inom affärsvärlden. Någonstans visste vi nog vad som krävdes för att lyckas och vi hade väldigt roligt ihop. Vi delade alltid rum när vi reste!”

Hur kommer det sig att hockeyintresset var så stort i Malmö i början av 1990-talet?

”Efter att vi gjorde satsningen kom intresset för MIF igång på riktigt. Fler företag ville sponsra och biljettintäkterna ökade. Ja, nästan över en natt kan man säga. Det var alltid knökfullt på gamla Isstadion! Det var så attraktivt att få biljetter till matcherna att vi skapade en egen intern-TV-kanal som direktsände matcherna i Baltiska Hallen. Vi fick inspirationen under en resa till New York, där vi såg hur New York Rangers mötte det stora publiktrycket med egen TV-kanal. När vi sedan gick upp i Elitserien sändes våra matcher ändå, via TV-avtalet. Jag vill också minnas att vi fick böter av Elitserien för att vi hade för många sponsorer på våra matchdräkter!”

Ni lyckades också toppa laget med några av landets bästa spelare?

”Ja, det var en del av vår strategi. För att bygga ett större intresse kring klubben behövde vi värva de bästa hockeyspelarna. Sponsoravtalet med Sparbanken Skåne var unikt på många sätt. Vi hade listat 10 viktiga spelare som vi lovade att rekrytera, annars kunde banken riva avtalet. Givetvis hade vi många av spelarna någorlunda klara, annars hade vi nog inte vågat chansa med en sådan klausul. Bland annat lyckades vi värva Pekka Lindmark, en av de bästa målvakterna i världen. För att kunna driva en förening krävs det ett stort ideellt engagemang som bygger på kärleken till laget och föreningen. Därför är det också viktigt att ha folkkära profiler.

Men det handlade inte bara om spelarna. Vi hade den stora turen och kylan att välja rätt tränare vid rätt tillfälle. Under uppbyggnadsfasen tränade Lennart Källén laget och när den stora satsningen skulle genomföras lyckades vi hämta hem Timo Lahtinen från Schweiz. Hela ledarstaben gjorde ett fantastiskt jobb och resultaten talar för sig själv.”

Hur var det att vara sponsor då jämfört med idag?

”Sponsorverksamheten är uppbyggd på ett helt annat sätt idag, med många sociala delar som gör gott i samhället. Men det som är lika viktigt nu som förr är känslan av att tillhöra en familj. Man har kärleken till sitt lag. Redan på min tid fanns det flera nätverk: guldpoolen, silverpoolen och bronspoolen. Samhörigheten och relationerna stod i fokus.

Vi satsade också mycket på ungdoms- och juniorverksamheten. Den var väldigt viktig för att bygga känslan av hela Malmös och Skånes lag. 1994 blev vi tvåa i J20-SM och trea i J18-SM. Dessutom fanns det samhällsengagemang redan då. Vi var tidiga med initiativ som att låta våra spelare besöka barnsjukhus. Om man ska bli laget som alla älskar så måste man synas och göra rätt för sig i samhället. Jag tycker att det är en fin utveckling att samhällsengagemanget nu är en så stor och självklar del av verksamheten.”

New call-to-action

Hur viktig var upplevelsen?

”Jätteviktig! Vi köpte in en storbilds-TV till Isstadion och placerade småbildsskärmar här och var. Ett snabbt beslut, så snabbt att efter 12 dagar var det klart att tas i bruk. Så går det att göra om man har kassan i ordning och en homogen och samstämmig styrelse!

Det var väldigt viktigt att man skulle kunna följa matchen på ett bra sätt. Vi tog också inspiration från många andra föreningar i Sverige och världen, både från hockeyn och andra sporter. Det fanns ett bra samarbete mellan klubbarna och utanför planen så hjälpte vi varandra. Vi var överens om att hela serien skulle bli bättre om vi arbetade tillsammans med upplevelsen.”

På vilka andra sätt har hockeyn förändrats?

”Idag finns det helt andra pengar i hockeyn med nya moderna arenor. Helt andra pengar i TV-avtalen som ökar, men då ökar också spelarnas löner, på gott och ont. Hockeyn är en bra TV-produkt med många matcher som dessutom spelas under den mörka delen av året.

Har du några råd till andra föreningar som vill göra en stor satsning?

”Glöm inte bort det ideella engagemanget med en stark organisation och att ha en ekonomi i hamn om ni ska klara att göra en stor satsning. Det krävs att man bygger en stark känsla av ”vi mot dom” för att lyckas och den går inte att skapa med pengar. Supportrar, sponsorer, ledare, spelare och funktionärer – alla måste känna en stolthet över sin förening.

Vill du veta mer om att bli partner till Malmö Redhawks?

Tillbaka till bloggen

Liknande artiklar

VIP-erbjudande – upplev hockey från våra bästa platser

Har du alltid drömt om att få uppleva hockey från Malmö Arenas bästa platser? Nu har du chansen!...

Emil Sylvegård: ”Jag känner en stor gemenskap med våra partners”

Att Malmö Redhawks har ett nära samarbete med sina partners är något som märks även hos spelarna....

Efter 30 år – guldhjältarna återförenas på isen

När Percy Nilsson ringer och beställer en återförening av guldgänget, finns det inget annat att...