Sponsringens betydelse för idrotten

På Malmö Redhawks matchtröjor syns flera olika logotyper och på Malmö Arena finns ännu fler. Varför väljer så många företag att synas i sportsammanhang? Vi djupdyker i sponsringens betydelse för föreningslivet.

Att sponsring är stor del av idrottens värld vet de flesta och alla som någon gång tittat på en professionell hockey-, fotboll- eller handbollsmatch har mötts av hundratals logotyper på såväl programblad som dräkter och läktarplatser. Men hur mycket pengar läggs egentligen på sponsring inom idrotten? Enligt det tyska företaget Satista, som specialiserar sig på marknads- och konsumentdata, uppgick intäkterna för sponsring inom sport och idrott under 2020 till totalt 57 billioner dollar. En växande siffra som under de senaste åren bara skjutit i höjden.

Sponsring en av idrottens viktigaste intäkter

Undersökningsföretaget Sponsor Insights genomförde på uppdrag av Sponsrings- och Eventsverige år 2012, visade det sig att svensk elitidrott är extremt beroende av sponsring. Enligt studien skulle en biljett till ex. Allsvenskan vara nästan fyra gånger dyrare om det inte vore för sponsringen. En idrottsförenings intäkter från sponsring utgör enligt studien hela 42 procent av de totala intäkterna. En tredjedel av alla föreningar som deltog i studien ansåg även att sponsring tillhörde en av de tre viktigaste intäktsposterna. Speciellt på mindre orter ansågs sponsring var en särskilt viktig inkomstkälla.

Sponsring av idrottslag och föreningar har pågått under en lång tid och det som förr oftast bara var en annonsplats på sargkanten, har i dag vuxit till stora omfattande sponsorskap innehållandes en mängd olika aktiveringar. Det flesta större idrottsföreningar erbjuder i dag sina sponsorer flera olika sponsorpaket som innefattar alltifrån exponering på dräkter till nätverksträffar.

New call-to-action

Den digitala målgruppen är särskilt intressant

Som sponsor i dag, är det oftast inte de fysiska besökarna på läktaren man vill komma åt utan snarare den stora målgrupper som finns digitalt. Enligt rapporten ”Sponsring i Sverige” som är framtagen av sponsringsbyrån Pack Train, är föreningens besökare på hemsidor, i nyhetsbrev och på sociala medier dubbelt så viktigt för företagen jämfört med antalet fysiska besökare.

I dag är sponsorskap inom idrotten ofta förknippat med CSR-arbete, det vill säga olika typer av samhällsengagemang. Med stöd från sponsorer genomför föreningarna olika aktiviteter som till exempel hockeyskolor för ungdomar, insamlingar till sjukhus eller hållbarhetsprojekt för staden. Företagens intresse i att synas i olika CSR-projekt via idrotten är stort och anledning är enkel, det tilltalar konsumenterna.

Samhällsengagemang lockar konsumenterna

I en global attitydundersökning som genomförts av undersökningsföretaget Ipsos, anser ungefär 6 av 10 svenskar att de väljer produkter från varumärken som visar samhällsengagemang. Bland unga svenskar svarade 60 procent att de försöker att välja produkter från företag som är socialt engagerade, även om det kostar mer. Att som företag engagera sig i samhällsfrågor via en idrottsförening stärker inte bara varumärkets tillförlitlighet utan även dess försäljning.

Sponsring i dag handlar om ett givande och tagande, där båda partner ska känna att de får ut något av samarbetet. Det allra mest lyckade sponsorskapet är det som berör något mer än bara varumärkesexponering. Det vill säga långsiktiga samarbeten med många olika typer av aktiveringar.

Sponsring viktigt för Malmö Redhawks

Malmö Redhawks har stor erfarenhet av sponsring och har under en längre tid arbetat med att bygga upp ett nätverk av företag och organisationer som stöttar deras verksamhet. Precis som för de flesta andra föreningar är sponsring en viktig post för klubben och i dag utgör sponsringen ungefär 45 procent av den totala omsättningen.

180 företag är så kallade partners och ingår i klubbens partnerstruktur som sträcker sig från bronspartner upp till stjärnpartner. Beroende på nivå får företagen olika typer av aktiveringar. Utöver föreningens företagspartners, ingår även drygt 400 företag i 1996-klubben. En samarbetsorganisation som på olika sätt är med och stöttar Malmö Redhawks verksamhet.

Det går med säkerhet att säga att idrotten är kraftigt beroende av sina sponsorer, på samma sätt som företagen är beroende av exponering för att få sålt sina produkter eller tjänster. Att sponsra en idrottsförening kan vara ett smart sätt att nå ut med sitt varumärke och samtidigt bidra till samhällsnytta.

Vill du får mer information om hur det är vara partner till Malmö Redhawks?
Läs mer om vårt partnerskap här!

Källor

Så viktiga är intäkterna från sponsring för idrotten

Ny rapport: Varumärket blir allt viktigare inom sponsring

Att göra gott är en ”game changer” inom sponsring

Revenue from sport sponsorship market worldwide in 2020 and 2027

 

Tillbaka till bloggen

Liknande artiklar

Så viktig är arenan för hockeyn

En tydlig gemensam nämnare för Sveriges bästa ishockeylag är att samtliga har en riktigt bra arena....

Hur ser framtidens Redhawks ut?

För att fortsätta nå sportslig, affärsmässig och samhällelig framgång är det viktigt att arbeta...

”Att koppla ihop våra varumärken ger oss båda positiva effekter”

När det skånska byggbolaget Treano skulle rulla ut sitt nya företagsnamn spelade Malmö Redhawks en...