Tänk på detta när du väljer vilka CSR-projekt företaget ska stödja

Allt fler företagare vill ta ett större socialt ansvar, både för att göra rätt för sig i samhället och för att möta kundernas högt ställda krav på hållbarhet. Det är tydligt att CSR har slutat betraktas som en isolerad fråga och istället blivit en faktor som ska genomsyra hela verksamheten. Genom att välja sina hållbarhetsprojekt med omsorg ökar chansen att de blir framgångsrika – och att företagets goodwill även ger ringar på vattnet i form av ökad försäljning och ett starkare varumärke. Här är några tips som hjälper dig komma igång med CSR-arbetet.

Vad innebär CSR?

CSR står för Corporate Social Responsibility och bygger på tanken om att företag frivilligt ska medverka till ett bättre samhälle och en renare miljö. CSR omfattar ekonomiska, miljömässiga och sociala frågor, som till exempel arbetsrättsfrågor, mänskliga rättigheter, miljöhänsyn och korruption. Målet är att minimera de negativa effekterna som företagets verksamhet kan ha på människor och miljö, både på hemorten och på andra sidan jorden. På senare år har ordet CSR tappat i styrka och blivit ett väldigt brett begrepp. För att belysa hur Malmö Redhawks gör skillnad för människorna i vår stad har vi istället valt att prata om vårt samhällsengagemang.

Hitta ert varför

Socialt ansvarstagande har glädjande nog kommit att bli en självklarhet för många företag. Samtidigt är det många som missar målet genom att välja projekt på måfå. Ogenomtänkta satsningar som inte ligger i linje med verksamheten kommer inte att ge företaget någon extra skjuts, utan snarare kännas som ett PR-trick. Det gäller alltså att noggrant fundera igenom syftet och målet med satsningen, en analys som börjar med varför och slutar med därför. Börja gräva där ni står. Finns det några problem i er stad som ni skulle vilja hjälpa till att lösa? Har ni någon specialistkunskap som ni skulle kunna bidra med i andra sammanhang? Närheten till företagets verksamhet, medarbetare eller geografiska placering är tre parametrar som ger satsningen både äkthet och trovärdighet.

Hälsosam ungdom

Målet och syftet utgör den röda tråden i projektet och hjälper dig att definiera tillvägagångssättet. Hur ska ni göra för att nå målet? För att illustrera ett exempel kan vi titta lite närmare på Malmö Redhawks satsning Hälsosam ungdom, vars syfte är att få fler barn och ungdomar att röra på sig. Den bakomliggande problematiken är tydlig: alldeles för många ungdomar lever ett alldeles för stillasittande liv, vilket ger negativa hälsoeffekter både fysiskt och psykiskt. Malmö Redhawks har en naturlig koppling till motion och en hälsosam livsstil, men också en historia av att engagera barn och ungdomar i sin verksamhet.

För att nå målet om att få fler unga att röra på sig valde Redhawks att låta sina spelare besöka skolor runt om i Skåne för att inspirera fler att börja idrotta. När idrotten och föreningslivet är öppna och tillgängliga för alla blir det enklare att komma igång. Skolbesöken genomförs tillsammans med Skolidrottsförbundet och innehåller lekfulla men fysiska aktiviteter tillsammans med barnen, personliga samtal och kortare föredrag om vinsterna med en hälsosam livsstil. Med jämna mellanrum återvänder Redhawks spelare till de utvalda skolorna för att följa upp resultatet och förstärka relationen mellan klubben och eleverna. Dessutom bjuds alla elever in till Malmö Arena där de får uppleva en riktig ishockeymatch. Sammanfattningsvis bidrar Malmö Redhawks genom initiativet till ett bättre samhälle, samtidigt som de bygger sitt varumärke.

Några tips för att lyckas
  • Bygg satsningen på empiri och kunskap – det går inte att gissa sig till vad ni ska göra.
  • Definiera syftet och målet med satsningen innan ni väljer tillvägagångssätt.
  • Involvera alla medarbetare och låt dem komma med förslag.
  • Bolla ditt varför och därför med någon utomstående. Känns satsningen äkta? Finns det några tvivelaktigheter?
  • Bestäm på förhand hur mycket resurser du vill lägga på ditt samhällsengagemang, både gällande tid och pengar. Det kan vara precis lika bra att stå för finansieringen av ett befintligt projekt, som att driva det på egen hand.
  • Hitta gärna samarbetspartners som kan hjälpa dig att göra projektet ännu mer framgångsrikt. Finns det redan idrottsklubbar eller välgörenhetsorganisationer som ägnar sig åt det du vill göra? Prata med dem om hur ni kan samarbeta!
  • Om du inte hittar några relevanta pågående projekt så kan du höra av dig till potentiella samarbetspartners för att initiera ett nytt. 
  • Glöm inte bort att kommunicera hållbarhetsarbetet löpande, både internt och externt!
 
New call-to-action
Tillbaka till bloggen

Liknande artiklar

Vilken betydelse har idrotten för vårt samhälle?

Idrotten fyller en viktig funktion i vårt samhälle och genererar positiva effekter på flera olika...

Därför säger vi partners istället för sponsorer

De senaste åren har de svenska elitishockeylagen och SHL påbörjat en kommersialisering för att...

Redhawks nya huvudpartners vill sätta Hyllie på kartan

Hockeysäsongen har äntligen startat och Malmö Redhawks inleder den med flera nya partnerföretag....